FotoNatur - Jure Novak
FotoNatur - Jure Novak

Jure NOVAK

FotoNatur

Kdaj si pričel s fotografiranjem ?
S fotografiranjem sem pričel leta 2009.

Kaj te je navdušilo za fotografiranje?
Za fotografiranje sem se navdušil sam. Eno leto preden sem začel fotografirati sem PTICE in naravo le opazoval, kasneje pa se je pojavila izrazita želja po tem, da bi videno tudi fotografiral.

ZAKAJ FOTOLOV?
Fotolov je posebna vrsta “lova”. Je lov katerega izplen je kakovostna fotografija in spomin na to kar smo v naravi doživeli.

Na katerih lokacijah po svetu si že fotografiral?
Fotografiral sem po veliko evropskih državah (Nizozemska, Grčija, Nemčija, Madžarska, Črna Gora itd.), enkrat pa sem se s fotoaparatom potepal po Tuniziji in po Dubaju.

Katero žival najraje slikaš?
Najraje fotografiram PTICE, še zlasti vodomca in smrdokavro.

Kaj se po tvojem mnenju potrebuje za sanjsko fotografijo?
Za sanjsko fotografijo se potrebuje kar nekaj elementov, včasih več, včasih manj. Ključni elementi pa so znanje, potrpežljivost in oprema (po navadi je predvsem pri fotografiranju živali najbolj pomembna maskirna oprema).

Kaj si želiš še fotografirati, pa ti še ni uspelo?
Seznam ptic in ostalih živali, ki so še na seznamu želja je predolg. Velja pa izpostaviti slegurja, zelo izmuzljivo vrsto PTICE.

Kaj meniš o Sloveniji kot Foto destinaciji?
Slovenija je kot foto destinacija na področju wildlife fotografije zelo zapostavljena. Zelo malo ljudi zahaja k nam zaradi fotografiranja živali (razen medvedov), saj turizma na tem področju še nismo razvili. Je pa dejstvo, da Slovenija ponuja ogromno možnosti za fotografiranje in je vrstno zelo pestra država, saj tukaj biva mnogo živali, zlasti ptic in divjih zveri, ki drugod po Evropi niso prisotne.