OPIS LOKACIJ

Splošne informacije:
Slovenija je evropska država z zemljepisno lego na skrajnem severu Sredozemlja in na skrajnem jugu Srednje Evrope. Meji na 4 države, na zahodu z Italijo, na severu z Avstrijo, na severovzhodu z Madžarsko ter na vzhodu in jugu s Hrvaško. Leži na stičišču alpskega, sredozemskega, panonskega in dinarskega sveta. Površina 20.273 km2 jo uvršča med srednje velike evropske države. Slovenija je evropska država in zagotavlja veliko novih zanimivih fotoutrinkov. V objektiv lahko ujamemo raznovrstno pokrajino, pestro živalsko izbiro in veliko naravnih danosti. Po mednarodnih merilih Green Destinations (Zelene destinacije) je Slovenija prva država, ki je postala zelena destinacija sveta. Kot smo že omenili, leži na stičišču Alp, Sredozemlja, Krasa in Panonskega sveta. V enem dnevu lahko posnamemo fotografijo sončnega vzhoda na vrhu najvišje gore Slovenije – Triglava in sončnega zahoda na morju. Prav tako smo lahko polovico dneva turisti v Ljubljani, drugo polovico pa preživimo v čakanju na najboljšo fotografijo medveda. Za Slovenijo je kljub njeni majhnosti značilna velika pestrost živalskih vrst, ki je odvisna od pestrosti okolja in vegetacije ter geološke preteklosti. Poznanih je le majhen delež vrst, ki naj bi živele na našem ozemlju. Po ocenah iz leta 2000 naj bi na celini živelo okoli 19.000 živalskih vrst, morske živali so slabše raziskane. Podzemeljske živali so zanimive zaradi načina življenja in ne toliko pestrosti, znanih je namreč le nekaj vrst. Slovenija je ena od redkih držav, kjer še vedno živijo volk, medved in ris, ki so v večini zahodnoevropskih držav že davno izginili. To priča o njenem neverjetnem živalskem bogastvu. Jezerskega orla in jelena boste srečali v mokriščih vzdolž Drave, volka, risa in medveda v gorskem gozdu, pogorelček gnezdi v gozdovih Karavank.

Poleg pestrega izbora živali za objektiv lahko uživamo tudi v kulinariki. V Sloveniji gre ljubezen skozi želodec. Različne okuse in jedi lahko spoznavamo v kar 24 gastronomskih pokrajinah in treh vinorodnih deželah. Slovenske mize že od nekdaj bogatijo tudi lokalne mineralne vode, v zadnjem času tudi zanimiva piva slovenskih butičnih pivovarn. Okusi Slovenije so v Alpah drugačni kot ob obali Jadranskega morja, na Krasu se razlikujejo od tistih v Panonski nižini, hkrati pa ima vsaka pokrajina še svoja zaokrožena gastronomska območja. Slovenija ima kar 170 prepoznavnih jedi! Njihova značilnost je, da so pripravljene iz lokalno pridelanih sestavin. Imamo veliko zaščitenih pristno slovenskih sirov, mesnin, klobas, olja, med in druga živila. Značilne jedi in vina lahko najdemo v tipičnih gostilnah v vseh slovenskih pokrajinah. Dobrote iz domačih sestavin ponudijo na turističnih kmetijah ter tudi na postojankah ob pohodniških, planinskih in kolesarskih poteh.

KOROŠKA IN MEŽIŠKA DOLINA

Živali za Fotolov:

Splošno:
Koroška je ena izmed regij v Slovenij, ki leži na SV Slovenije, na meji z Avstrijo. Obsega območje treh dolin – Mežiške, Dravske in Mislinjske ter treh pogorij – Pohorja, Karavank in Savinjskih Alp. Znana je po neokrnjeni gorski naravi in gozdovih z razvejano mrežo gorskih cest. Poti na Koroškem nudijo raznovrstne možnosti raziskovalnih potepanj.

Mežiška dolina leži ob reki Meži in je obdana z visokogorjem. Na eni strani jo krasi in varuje Peca, ki je najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji in spada pod Karavanke, na drugi strani pa je obdana s Kamniško- Savinjskimi Alpami. Nedotaknjena gorska narava predstavlja piko na i za počitek in odmor za dušo. Mežiška dolina je znana po različnih naravnih danostih, pestrem živalskem življenju in svojevrstni kulinariki ter seveda prijaznih in odprtih ljudeh.

Na območju Mežiške doline lahko v objektiv ujamete številne živalske vrste, tudi tiste, ki v svetu veljajo za ogrožene vrste. Iz naših lovišč boste lahko fotografirali gamsa, divjega petelina, orla, jelena in srnjad. Prav tako se bomo potrudili fotografom predstaviti še druge naravne danosti, ki so pod zemljo. Mežiška dolina je z zaprtjem rudnika svinca in cinka pridobila velik potencial za razvoj turizma. Tako se je pojavila priložnost za fotografiranje jamskega življenja in obiska podzemlja Pece.

Nočitev in kulinarika:
Znotraj novega turističnega produkta Fotolov v vzhodni Sloveniji smo se odločili, da bomo na območju Koroške oziroma Mežiške doline sodelovali s tremi lokalnimi turističnimi ponudniki. Cilj je našim gostom ponuditi različne možnosti nastanitev, ki morajo imeti v ponudbi odlično kulinariko.

TURISTIČNA KMETIJA KAJŽAR

Je ena izmed boljših in poznanih izletniških kmetij. Kmetija že ob prihodu navduši gosta z lepim razgledom na Mežico in Peco. Pri njih boste lahko dobili najboljše Koroške kulinarične dobrote, kot so ajdovi žganci, štruklji, odojek iz krušne peči, suhomesnati izdelki in domači BIO mlečni izdeli. Raznolika kulinarična ponudba in odlična lokacija sta glavni prednosti naše prve lokacije.

TURISTIČNA KMETIJA MARIN

Turistična kmetija Marin Miler se nahaja v visokogorski vasici Šentanel. Tukaj boste lahko prespali v pravi kmečki hiši, s hrano, pristnimi koroškimi mesnimi jedmi, pa vas bodo postregli v domači gostilni. Hišne specialitete so jagnjetina in štruklji iz domačega, sušenega sadja. Ponudili vam bodo tudi domače marmelade in pijače iz domačega sadovnjaka ter ostale dobrote.

GOSTIŠČE DELALUT Gostilna in hotel Delalut stoji ob glavni cesti Ravne - Prevalje. Hotel je sodobno opremljen in sprejme do 40deset gostov. V hotelu je moč koristiti fitnes in savno. V njihovi kuhinji je možno dobiti številne mednarodne specialitete. Prav tako pa se radi pohvalijo z veliko vinsko karto, ki navduši tudi tiste najbolj zahtevne goste.

DOLENJSKA

Živali za Fotolov:

Splošno: Ta regija na JV Slovenije povezuje deželo suhe robe, deželo kočevskega medveda, deželo cvička in deželo zelenega Jurija.

Tretja lokacija fotolova se nahaja v občini Loški potok na meji med Slovenijo in Hravaško, na stičišču razigranega Krasa ter skrivnostnimi gozdovi Notranjskega-Kočevskega in Gorskega Kotarja. Stoji na terasah nad reko Čabranko na strmih pobočjih pod Travskim vrhom. Ponuja obilico naravnih znamenitosti in neokrnjeno naravo, ki kar kličejo po obisku. Skrivnosti iz razsežnega gozda Notranjsko-Kočevskega ter Gorskega kotarja nas ne pustijo ravnodušne, saj je tam slutiti najbolj mistične zgodbe in gozdne zveri, ki jih nimamo velikokrat priložnost videti.

Neokrnjena narava gozdov, je priljubljeno bivališče medvedov. Tako lahko v objektiv vsi ljubitlji fotolova in avanturisti, ulovijo pravega kočevskega rjavega medveda in tako naredijo nove foto zbirke.

Poleg glavne atrakcije medveda, pa je njihova znamenita Kačasta smreka (kačja smreka), ki je izjemna naravna redkost, zato je razglašena za naravni spomenik. Ker so veje v obliki kačjega repa, jo ljudje poznajo pod imenom “kačasta smreka”. Primer take smreke raste pri nas v Loškem Potoku. Posebna redkost je tudi zlata smreka, ki tudi raste v Loškem Potoku in je tudi naravni spomenik.

Tudi bližnja okolica Loškega potoka ima eno ali več znamenitosti in razlogov za obisk ter dobrih fototrenutkov. Bloško jezero, kjer zagotovo največja turistična atrakcija Glamping Lake Bloke- vse je narejeno iz lesa izpod rok domačinov. Zanimiva za objektiv je tudi Križna jama, ki je svetovno znana kraška jama, katere posebnost so številna podzemna jezera s sigastimi pregradami ter izjemno najdišče kosti jamskega medveda ter naravna ohranjenost.

RIBNICA
Mesto Ribnica je geografsko, zgodovinsko, kulturno, gospodarsko in upravno središče istoimenovane občine. Nahaja se sredi ribniškega polja med grebenoma Male in Velike gore ob reki Bistrici. Ribniška dolina se proti jugu razširi v večji naselji Prigorica in Dolenja vas z obsežnim dolenjevaškim poljem proti zahodu se podaljša do Sodražice, od koder se svet proti severu dvigne v slikovita Slemena, proti jugozahodu pa se povzpne v Loški Potok. Velika gozdnatost, malo obdelovalne zemlje in dolge zime niso nudile veliko možnosti za preživetje, zato so bile zelo pomemben vir zaslužka domače obrti, zlasti lončarstvo in suhorobarstvo. Slednja obrt je ime krajev ponesla po celem svetu.

Prostrani gozdovi, iztekajoč se na jugu v pravcati »kočevski pragozd«, nekaj, česar bi se moral veseliti vsak prebivalec tega območja. Saj najdemo na tem območju kar šest ostankov pragozda od skupno dvanajstih, ki jih premore Slovenija. V teh gozdovih so svoj življenjski prostor našle vse avtohtone vrste zveri. Za vse ljubitelje fotolova je najbolj zanimiv medveda. Lahko pa srečajo tudi volka, divje mačke in risa, ki so ga leta 1973 znova naselili. Prav tako so gozdovi polni različnih vrst ptic, med katerimi so tudi mnoge ujede in divji petelin.

GLAMPING BLOKE

Glamping Lake Bloke meri 5000 m2. Ob vstopu v park vas pozdravita dva gozdna moža in vam izrekata prisrčno dobrodošlico. Vsi objekti v parku so zgrajeni iz domačega lesa in dajejo pridih domačnosti. Park bogatijo različne lesene skulpture, narejene iz izbranega hrastovega lesa, tudi ograja je unikatna, iz lesa akacije. Gostom, ki imajo poleg nočitve tudi zajtrk, pripravijo domač zajtrk postrežen na posebnih ročno obdelanih masivnih pladnjih »korenina«.

TURISTIČNA KMETIJA LOGAR

V hiši »PRI DOVIČEVIH« nudijo nočitve in hrano, ki jo pridelujejo po standardih EKO kmetovanja. Pripravljajo jo na prav poseben način – vse kar vam postrežejo, pa ima pridih kulinaričnih skrivnosti. Imajo bogato ponudbo domačih dobrot.

ŠTAJERSKA (OKOLICA RAČ) in PRLEKIJA (OKOLICA ORMOŽA IN LJUTOMERA)

Živali za Fotolov:

ŠTAJERSKA

Štajerska je največja slovenska pokrajina, ki se deli na Gornjo Štajersko ter na Spodnjo Štajersko. Osrednja žila Gornje Štajerkse je reka Drava, ki teče med Kozjakom na severu in Pohorjem na južni strani. Spodnja Štajerska pa je območje reke Savinje. Pohorje je več kot 1.500 metrov visoka naravna oaza z gozdovi, slapovi in dragocenimi šotnimi barji. Štajerska je znana tudi po Dravskem in Ptujskem polju ter vinorodnih goricah.

Eden izmed pomembnih kompleksov strnjenega nižinskega mešanega gozda in stoječih voda, na obrobju Dravskega polja, je krajinski park Rački ribnik - Požeg- okolica občine Rače. Park predstavlja življenjski prostor redkim in ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam- ne samo v regionalnemin slovenskem merilu, temveč širše. Prisotnih je preko 210 vrst ptic, 50 vrst kačji pastirjev in 12 vrst dvoživk, če med živalmi omenimo le tiste najopaznejše in najglasnejše. V objektiv lahko torej ujamejo preko dvesto vrst ptic, od tega jih tretjina v parku tudi gnezdi.

Najpogosteješe gnezdilke so:

- Little Grebe l Mali ponirek l Tachybaptus ruficollis
- Great Crested Grebe l Čopasti ponirek l Podiceps cristatus
- Moorhen l Zelenonoga tukalica l Gallinula chloropus
- Coot l Liska l Fulica atra

V času spomladanske in jesenske selitve ptic se tam ustavijo jate kormoranov, rac, gosi, galebov in pogoste so tudi ujede:

- Osprey l Ribji orel l Pandion haliaetus - Marsh Harrier l Rjavi lunj l Circus aeruginosus

Zgoraj naštete so le ene izmed mnogih vrst ptic, katere lahko najdemo v krajinskem parku Rački ribnik.

PRLEKIJA

Prlekija spada v panonski svet med Muro in Dravo. Zaznamujejo jo Slovenske gorice in zanje značilni kmetijski panogi vinogradništvo in sadjarstvo. V ravninskem delu pa je najrodovitnejša slovenska zemlja v Apaški dolini in na Murskem polju, ki ju zamejuje reka Mura. Prav tako leži v SV Slovenije, meji pa na Hrvaško in prav tako Avstrijo, obdana je z gričevjem, ravninam in rekam.

Občina Ormož je del Prlekije in je znana po treh izrednih dobrinah; vino, neokrnjena pokrajina in ljudi. Najbolj znane danosti oz pojavi v Oromožu so Ormoške lagune. To so 55 hektarjev veliko mokrišče antropogenega nastanka, ki leži na območju rečnega ekosistema Drave ob Ormoškem jezeru. Sestavljajo ga plitvi bazeni s trstišči in sestoji rogoza, obdaja pa ga poplavni gozd, redek ostanek mehkolesne rečne loke v Sloveniji. Mokrišče je izjemnega nacionalnega in mednarodnega pomena za številne ogrožene vrste ptic. Ljubitelje fotolova lahko na Ormoških lagunah ulovijo v objektiv pomembna gnezdišča vodnih ptic in ključno postajališče za ptice selivke v Sloveniji. Zabeleženih je bilo že 29 gnezdečih vrst vodnih ptic, med katerimi so tudi ogrožene in redke vrste kot so čapljica, mala tukalica, kostanjevka, polojnik, rdečenogi martinec in navadna čigra. V času selitve se redno pojavlja 30 vrst, njihovo število v selitvenem obdobju pa lahko doseže tudi več deset tisoč ptic, med katerimi so najštevilčnejši močvirski martinci in togotniki.

HLEBEC

Na obronkih ljutomersko-ormoških goric, kjer težka ilovnata tla rodijo vrhunsko grozdje, ima družina Hlebec v lasti preko 40.000 žlahtnih trt sort chardonnay, sauvignon, renski rizling, muškat otonel, laški rizling in tradicionalni šipon. Popeljejo vas po bogato založeni vinski kleti, v kateri je uporabljena moderna tehnologija pridelave vin. Ta zorijo tudi po tradicionalni metodi v hrastovih sodih, v sodih barrique in arhivskih buteljkah. Prav tako poskrbijo za kulinarične užitke. Postrežejo z izbranimi domačimi jedmi in z lokalnimi specialitetami, kot so meso iz tunke, zaseka, gobova juha, pečena raca, domače klobase, krvavice itd. Zagotovo pa je najboljša prleška pogača iz domače ajde, zelja, buč ali jabolk.

TURISTIČNA KMETIJA PUKLAVEC

Turistična kmetija Puklavec iz Zasavcev leži na vrhu hriba, od koder je čudovit razgled na vse strani po okoliških vinorodnih gričih vse do Jeruzalema in dlje. Na kmetiji je na voljo pestra kulinarična ponudba, ponaša pa se tudi s širokim izborom kakovostnih in vrhunskih vin. Pri družini Puklavec z ljubeznijo, znanjem in marljivostjo obdelujemo 12h vinogradov s 45000 trtami, iz katerih pridelajo čudovita vina, ki že dolga leta razveseljujejo ljubitelje in poznavalce. Zraven izvrstnega vina ponujajo tudi druge dobrote pridelane na kmetiji. Kulinarična ponudba za goste je zelo pestra. Posebnost kuhinje je prav gotovo domači puran, pečen v krušni peči ali martinova gos, pripravljena po domačem receptu. Prav tako nikoli ne manjka dobrih slaščic za najzahtevnejše sladokusce.