FotoNatur - Željko Zbašnik

Marko ZABAVNIK

FotoNatur

Kdaj si pričel s fotografiranjem ?
S fotografiranjem sem začel pred osmimi leti.

Kaj te je navdušilo za fotografiranje?
Oče je bil lovec, preko njega sem spoznaval naravo in opazoval živali v naravi, ker pa me klasični lov nikoli ni zanimal, oziroma me je odbijal, sem si izbral fotolov. Najprej sem v naravo zahajal z daljnogledom, potem sem si nabavil osnovno opremo za fotografiranje in jo počasi nadgrajeval.

ZAKAJ FOTOLOV?
Fotolov mi pomeni stik z naravo, tišino, pomirjanje, opazovanje in zalezovanje živali, delanje opazovalnic in druženje s foto prijatelji.

Na katerih lokacijah po svetu si že fotografiral?
Fotografiram večinoma po Sloveniji, nekaj na Hrvaškem, Avstriji in Madžarskem. Imel sem že sedem samostojnih fotografskih razstav in prezentacij. ( Maribor, Ormož, M. Sobota, Križevci, Iljaševci, Kog...) Sem član DOPPSa in aktivno sodelujem v njihovi organizaciji. V zimskem času izdelujem različne gnezdilnice.

Katero žival najraje slikaš?
Najraje fotografiram ptice Prlekije ( Smrdokavra, Čebelar, Kobilar, Vodomec...vodne ptice, ujede) in ptice na selitvenih poteh. Pa tudi, Vidro, Lisico, Bobra...

Kaj se po tvojem mnenju potrebuje za sanjsko fotografijo?
Za sanjsko fotografijo je potrebno sodelovanje z naravo, opazovanje in potrpljenje. Spoštljiv odnos do narave se ti povrne v odlični fotografiji. Seveda so tu tudi tehnične stvari, dobra foto oprema, opazovalnice in seveda dobri svetlobni pogoji.

Kaj si želiš še fotografirati, pa ti še ni uspelo?
Veliko je še " odprtih priložnosti" in želja. Ker poteka skozi Lagune in Ormoško jezero močna selitvena pot, se vedno v spomladanskem in jesenskem času najde kaj za opazovati in seveda fotografirati, posebna želja mi je fotografirati ( narediti dobro fotografijo) orla Belorepca, kateri gnezdi v našem območju.

Kaj meniš o Sloveniji kot Foto destinaciji?
Živimo v najlepši državi, premalo vemo to ceniti in na pravi način ponujati. Večina mojih prijateljev in znancev se ne zaveda v kakšnem okolju živimo in kakšen živalski svet nas obdaja. O Sloveniji vemo povedati, da imamo morje, planine, vinorodne dežele, lepa mesta. Ne vemo pa predstaviti Slovenije kot dežele z neverjetnim živalskim zakladom v neokrnjeni naravi. S tem je lahko Slovenija odlična Foto destinacija. Čuvajmo jo in jo obdržimo takšno kot je.